Wallenstam & Knutsson storsatsar på Convendum – som siktar på börsen

ARTIKEL I DAGENS INDUSTRI DIGITAL

Convendums grundare Håkan Jeppsson.
Convendums grundare Håkan Jeppsson.

Kontorshotellkedjan Convendum tar in 55 miljoner kronor i friskt kapital från fastighetsjätten Wallenstam och Knutsson Holdings. Convendum ska nu dubbla antalet kontor i Sverige och förbereda en börsnotering.

Svenska Convendum fortsätter att rida på ”coworking”-trenden. Sedan starten i januari 2016 har startupbolaget lockat kunder som Spotify, det digitala vårdbolaget Kry och mängder med andra små och medelstora bolag som är ute efter flexibla kontorslösningar.

”Efterfrågan är kraftfull. Vi har över 200 bolag i kö. Vårt största problem är att hitta bra lokaler”, säger Convendums grundare och vd Håkan Jeppsson.

Bolagets affärsidé är att erbjuda kontorslokaler ungefär som en hotellkedja erbjuder rum. Man hyr lokaler från traditionella fastighetsbolag som Vasakronan, AMF och Wallenstam med kontrakt som har löptider på 10-20 år. Sedan gör man om dem till flexibla kontorslandskap, med en kombination av privata kontorsytor, gemensamma arbetsytor och bokningsbara konferensrum.

Eftersom Convendum utnyttjar ytorna mer effektivt än konventionella kontor kan de erbjuda flexibla kontrakt till rimliga priser. Kunderna får även tillgång till loungeområden, gym, teknik, kundservice och gratis frukost och möjligheten att jobba på Convendums olika adresser.

I fjol landade Convendums omsättning på 52,7 miljoner kronor. Förlusten uppgick till närmare 13,5 Mkr.

”Vi växer med över 100 procent årligen och har ett positivt operationellt kassaflöde från år ett på våra enheter, till följd av rabatterna vi får från fastighetsbolagen. Våra enheter ska även ha en redovisad vinst under sitt tredje år”, säger vd Håkan Jeppsson.

Idag har Convendum nio kontor i Stockholm och ett i Göteborg. Tidigare var målsättningen att öppna 13 enheter i Sverige före slutet på 2020. Nu skruvar bolaget upp målet till att ha 19 enheter i Sverige under de kommande två åren. Antalet kvadratmeter ska under denna period dubblas från 40 000 till 80 000.

Därefter står en internationell lansering i Köpenhamn, Helsingfors och Oslo för dörren. I ett ännu senare skede siktar Convendum på att etablera sig i Bryssel, Frankfurt och Paris.

För att lyckas tar man nu in 55 miljoner kronor i sin största kapitalrunda hittills. Största investerare är den Göteborgsbaserade fastighetsjätten Wallenstam, som går in med 45 Mkr. För det får man drygt 11 procent av bolaget, vilket innebär att Convendum värderas till drygt 400 Mkr.

”Convendum har ett välutvecklat koncept med ett attraktivt erbjudande i premiumsegmentet. Vi ser synergier och intressanta möjligheter i att våra verksamheter kommer närmare varandra”, säger Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

De övriga 10 Mkr kommer från Knutsson Holding, ett investmentbolag från Göteborg med stora ägarandelar i bettingbollag som Betsson, Netent och Catena Media.

”Vår emission var övertecknad. Vi tvingades tacka nej till flera olika aktörer inom fastighetssektorn. Kontorsmarknaden är mitt i en revolution, eftersom digitaliseringen har gjort oss så pass mobila. Kontor har blivit en tjänst”, säger Håkan Jeppsson.

Att amerikanska coworking-jätten Wework är på väg till Sverige ser han som ett positivt tecken i tiden. Bolaget är en av världens högst värderade startups och uppges värderas till mellan 35 och 40 miljarder dollar i sin kommande runda.”Vi påverkas positivt av det. Intresset för företeelsen har dubblats sedan det blev känt i april. Marknaden för coworking-kontor är fortfarande försvinnande liten i Stockholm, under en procent. Det kan jämföras med sex procent i Amsterdam och 20 procent i London”, säger Håkan Jeppsson.Hur ser lönsamheten ut när ni når ert mål?”År 2022 ska vi ha 19 mogna enheter, omsätta närmare 800 miljoner kronor och ha en vinstmarginal före skatt på 12 procent.”Convendum grundades 2015 av Håkan Jeppsson, som tidigare startat börsbolaget Feelgood och drivigt managementbolaget Senior & Young. Två tidiga investerare är Aviciis förre manager Arash ”Ash” Pournouri och Per Sundin, mångårig Nordenchef för Universal Music.”Ash och Per är väldigt aktiva delägare och har bidragit med mycket. De förstår digitaliseringen, har ett högt förtroendekapital och ett starkt kontaktnät”, säger Håkan Jeppsson.

Han upprepar även målet att ta Convendum till börsen inom ett par år.