Artikel i Travnet:

Sebastian K. förbereds för vad som ser ut att kunna bli hästens sista tävlingssäsong. Men någon start i det återuppståndna VM-loppet är det tveksamt om det blir.

Sebastian K. tog Nordamerika med storm i fjol, radade upp storsegrarna och slog till med ett nytt absolut världsrekord. Den snabbfotade svensken förbereds nu för en comeback längre fram i vår. Den nu nioårige hingsten kommer då inleda sin sannolikt sista säsong på banan.

Förra året gjorde ”Sebbe” 13 starter i USA vilket resulterade i 8 segrar och två andrapris. Emellertid avslutade hästen med fyra lopp utan seger och i de två sista loppen slutade han oplacerad. Till i år planerar man därför att tävla med superstjärnan mer sparsamt och inleda säsongen senare.

– Vi har för avsikt att starta upp honom sex veckor senare i år, för att korta ned säsongen för honom. Han är lite som ett fullblod och tävlar bäst ju kortare säsongen är. Förra året tävlade vi för länge med honom vilket gjorde att han underpresterade mot slutet, berättar delägaren Tristan Sjöberg för Harness Racing Update.

I fjol gjorde Sebastian K. ett kvallopp den 26 april för att därefter begå tävlingsdebut den 10 maj genom att vinna på Meadowlands på snabba 1.08,5.

Bland de mål som kretsen kring världsrekordhållaren lagt upp för året finns starter i John Cashman Jr Memorial som han vann i fjol, samt Maple Leaf Trot, som han blev tvåa i. Det sistnämnda loppet är i år framflyttat två månader, till mitten av september.

Däremot ser det i dagsläget inte ut att bli ett drömmöte med Timoko i det återinstiftade Yonkers International Trot, det vill säga ”VM-loppet”, som planeras att avgöras den 10 oktober. Anledningen är att loppet krockar med Kentucky Futurity-meetinget på The Red Mile där man planerar att starta Sebastian K. i Allerage Farms Open.

– Jag tror att matchen med Timoko är osannolik på grund av det ryktas att International Trot ska gå över 1,5 mile och den 10 oktober. Såklart har vi inte uteslutit något ännu vid det här stadiet, men det ska till väldigt goda skäl varför vi ska överge The Red Mile för att i stället bege oss till Yonkers och tävla över tre varv.

Planer från franskt håll finns alltså att Timoko ska göra två starter i Nordamerika till hösten. Om mötet med Sebastian K. uteblir i ”VM-loppet” kan det dock bli en annan möjlighet i Breeders Crown. Loppet som i år körs på Woodbine i Kanada är lagt en månad tidigare än i fjol och ska köras den 24 oktober.

– Breeders Crown känns som ett mer genomförbart möte med Timoko. Det är en månad tidigare i år och om Sebastian är i form kan det bli att han ”gör en Commander Crowe”. Det vill säga gör sin sista start i det loppet. Det vore trevligt om han kunde avsluta på samma sätt och kröna sin karriär som en mästare, säger Tristan Sjöberg.