Bosse Ringholm kastar sten i glashus

Noteringen av spelbolaget Unibet på Stockholmsbörsen har retat upp finansminister Bosse Ringholm till den grad att han påstår att de privata spelbolagen är skojare hela bunten som skörtar upp sina kunder.

En seriös finansaktör måste genomföra en ordentlig granskning innan man säger ja till en sådan här börsnotering. Aktieägarna löper stor risk när de investerar i bolaget, säger Bosse Ringholm.

Ack ja, vad ska man säga när en man som uppenbarligen aldrig hört uttrycket att man inte ska kasta sten när man sitter i glashus, yttrar sig. För i de korta citaten lyckas Bosse Ringholm där han sitter i sitt glashus hiva iväg tre stenar genom taket:

1. Det största spelbolaget med de sämsta oddsen, det vill säga det som skörtar upp spelarna mest, är statligt.

2. Aktieägarna som tar risken att förlora sina satsade pengar brukar kallas riskkapitalister och pengarna är just det; riskkapital som kan förloras. Själva drar vi oss till minnes en börsintroduktion av ett telebolag för några år sedan där investerarna lurades att köpa aktier efter löften utställda av en kollega till herr Ringholm. Alla de privatinvesterare som trodde på aktiemäklaren Rosengren för fyra år sedan har fått se sina insatser minska i värde med över 60 procent. Det var skojeri det, Bosse Ringholm.

3. Bosse Ringholm, som aldrig haft något annat jobb än politikerna, är själv i en bransch där man inte sysslar med annat än att bluffa och skörta upp sina undersåtar.

Däremot har Bosse Ringholm en poäng i sina utfall, även om han själv inte fattar det, nämligen att det borde finnas en seriös finansaktör som genomför en ordentlig granskning av nya börsbolag. Visserligen har staten en granskande myndighet av finansmarknaden i Finansinspektion, men hur seriös den är är svårt att riktigt veta. Men efter Bosse Ringholms dom kanske det finns anledning att se fram emot en ny översyn av FI.

Den viktigaste kontrollen över börsen har annars ägarna i börsens moderbolag, Omhex. Staten är med sju procent av rösterna och två styrelserepresentanter i bolagsstyrelsen näst största ägare i Omhex.

En början vore kanske att tillsätta några seriösa representanter för staten i den styrelsen så att granskningen av verksamheten kan komma igång.

—————

Ur Svenska Dagbladet 2 juni 2004.

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter