Känd nöjesprofil har gått ur tiden

I fredags gick nöjeskungen Lennart Polhammar bort, blott 60 år gammal.

Utan tvekan var Lennart Polhammar en stor innovatör och ingenting verkade vara omöjligt för honom. Det är tre saker som ofta förknippas med Norrköping. Det är spår-vagnarna, Louis De Geer och Palace och i två av dessa var i högsta grad Lennart inblandad i.

Förutom krogbranschen var Lennart framför allt känd för två framgångsrika affärsidéer. Dels de stora dansgalorna som han startade med 1987 och som samlade tusentals dansanta människor och totalt blev det ett 80-tal dansgalor för Lennarts del. Dels var han också först med de stora julkonserterna, med Christer Sjögren i spetsen för många andra artister, och de här turnéerna har samlat stora mängder av åskådare under de år som Lennart arrangerat dem.

Och nu var han alltså mitt uppe i förberedelserna med sin sjunde julkonsertturné, när han gick bort efter en kort tids sjukdom och efter att helt nyligen ha gift sig.

Nöjeskung länge

Nöjeskung hann Lennart Polhammar vara i Norrköping under nästan 40 år. Det började 1965 när han köpte Palace nattklubb och fortsatte sedan med att han byggde upp ett helt nöjesimperium i stan.

Som mest drev Lennart Polhammar nio olika ställen samtidigt, bland annat Palace, Ambassadeur som sedan blev Paradiset vid Nya torget, nattklubben No 1, restaurang China, Storan, Sir Francis Drake, Strömsholmen, Dominique vid Bergsbron, matverkstan på Nygatan och dessutom var han delägare i Bankiren på Drottninggatan.

Vidare ägde han en krog i Köpenhamn i cirka 15 år och var delägare i två krogar i Moskva sedan många år. Dessutom hade Lennart Polhammar tillsammans med Vikingarna och Christer Sjögren en dansrestaurang på Kanarieöarna under en tid, kallad Beach Club.

Imperiet

Det var 1965 och han kom som 23-åring från Östersund där han sålt korv och lett danskurser.

Lennart kallades barnrumpa, men var den ende som vågade trotsa vad som betraktades som en mycket hård konkurrenssituation och ge sig i kast med krogen Strand, det som nu är Palace. För att bättra på oddsen att få genomföra projektet lade Lennart på två år på sin ålder.

 Det blev landsortens första nattklubb och den blev i sin tur grunden i Polhammarimperiet.

 Filosofin var enkel och effektiv. Gästerna skulle erbjudas både underhållning och nöje.

På 13 år startades eller övertogs tio restauranger och nöjesetablissemang. Lennarts förmåga att etablera nya verksamheter, ta över dåliga och rätta upp dem, var stor. Han kunde något som sedan blivit en av de viktigaste förutsättningarna för en framgångsrik affärsman – han kunde rensa och skära i organisationer som svällt för mycket. När det gick som bäst kunde Polhammargruppen erbjuda Sveriges dansband 30 spelningar i veckan.

Samarbetet med Knutssonbolagen

Knutsson Casino hade under flera omgångar ett mycket gott samarbete med Lennart, främst på Palace som idag drivs av krögarna Stig Holm och Alexander Andrén.

Bertil Knutsson, grundare till Knutssonbolagen, hade många härliga stunder med Lennart genom åren och har många minnen varav vissa av dem kanske inte är så lämpliga för återgivning i tryckt format.

Publicerat den
Kategoriserat som Historik