SEBASTIAN K. prövar lyckan i USA

Ägarna till Sebastian K väljer att satsa på Stall Svanstedt i USA.

Beslutet var sannerligen inte enkelt och det fanns ingen som helst tanke att flytta honom utomlands förrän Åke Svanstedt bestämde sig för att flytta till Florida.

Vi väljer att flytta med Sebastian K mycket tack vare vårt stora förtroende för Åke och hans stab. Vi är entreprenörer och gillar utmaningar. Sebastian K har i flera år haft stora framgångar i Norden och vi känner att han har en god chans att prestera även på amerikanska banor som vi tror passar honom.

I USA har det främst satsas på unga hästar som tidigt sätts i aveln, men på senare tid har intresset ökat för tävlandet med äldre hästar. Även 8-årige Ready Cash lär också vara på väg till USA och vi vill hålla den svenska fanan högt på andra sidan Atlanten tillsammans med Åke. Efter Sebastian K’s fantastiska segertid på Årjängs Stora Sprinterlopp i juli började vi spekulera över hur snabbt han kan trava då förhållandena är maximala. Att inte ens försöka, nu när förutsättningarna finns, hade känts fegt. Vi är övertygade om att vi hade tvivlat över beslutet i många år om vi inte hade tagit chansen. Om allt klaffar är det inte omöjligt att han har en ärlig chans att slå världsrekord.

En viktig pusselbit i beslutet var även att skötaren, Anette Steenberg, i så fall skulle följa med till USA. Anette älskar Sebastian K och har gjort ett fantastiskt jobb med honom. Rent generellt ges det alldeles för lite cred till skötarna, de har en stor del i hästars framgångar.

De senaste 15 månaderna har Sebastian K ställt upp i ett dussintal storlopp i Norden och vunnit hälften av dem. Utöver det var han finfin tvåa på Hugo Åbergs 2012, endast en längd efter Commander Crowe som då slog världsrekord. Han krigade till sig en 3:e-plats i Olympiatravet i blott hans andra start på sex månader och nu senast 2:a i Sundsvall Open Trot med nytt personligt rekord på distansen. Vi är oerhört glada och stolta över hans prestationer.

Vi har stor förståelse att Sebastian K’s fans kommer att sakna honom. De har kunnat följa honom i fyra års tid och vi hoppas att de förstår och respekterar vårt val. I och med Åkes flytt dök denna möjlighet upp och det är nu eller aldrig. Efter att ha våndats med alla för- och nackdelar var övertygelsen stor nog att ta det här beslutet.

Givetvis känns det tungt att vi inte längre kan följa honom på hemmaplan. Vårt hjärta klappar så stort för honom så det var sannerligen den svåraste frågan att överkomma. Vi har valt att skippa UET Masters-finalen på Vincennes 7 september för att istället inrikta oss på Åby Stora Pris 21 september som troligen blir hans sista start innan äventyret i USA.

För mer information:

michael@knutsson.se, 0705-68 11 19
tristan@knutsson.se, +65 8127 4588

Knutsson Trotting AB är ett dotterbolag till Knutsson Holdings AB som ägs av bröderna Michael Knutsson och Tristan Sjöberg. Bolaget äger ett 50-tal travhästar och har egen uppfödning

Sebastian K’s toppresultat:

1:a Kungapokalen 2010 – Erik Adielsson
2:a Europaderbyt (Lille, Frankrike) 2010 – Dominik Locqueneux
2:a Jubileumspokalen 2011- Lutfi Kolgjini
2:a Åby Stora Pris 2011 – Lutfi Kolgjini
1:a Finlandia Ajo 2012 – Björn Goop
Final Elitloppet 2012 – Lutfi Kolgjini
2:a Hugo Åberg 2012 (personligt rekord 1.09,0a/1609) – Åke Svanstedt
1:a Sundsvall Open Trot 2012 – Åke Svanstedt
1:a UET Masters-finalen 2012 – Åke Svanstedt
1:a Åby Stora Pris 2012 – Åke Svanstedt
3:a Olympiatravet 2013 – Åke Svanstedt
1:a Oslo Grand Prix 2013 – Åke Svanstedt
Kvalvinnare och final Elitloppet 2013 – Åke Svanstedt
1:a Årjängs Stora Sprinterlopp 2013 – Åke Svanstedt
2:a Sundsvall Open Trot 2013 (personligt rekord 1.11,0a/2140) – Åke Svanstedt

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter